Workum

Op 9, 10 en 11 september staat Workum bol van de activiteiten tijdens het UIT Festival. Het sub-thema van dit weekend is ‘OMKEAR’. Omkear staat voor een radicale beslissing om alles anders te doen, een keerpunt in een bestaan. Vele activiteiten staan in het teken van dit thema.

Workum, de culturele parel van Sud West Fryslan heeft tijdens het Uitfestival een aantal routes uitgezet, waar je kunt genieten van verschillende culturele activiteiten. Geniet vanuit je boot van een film, pak de fiets, leen een step of stap aan boord van een sloep of ga dwalen over de Merk en laat je verrassen. We nemen je mee langs kunst, muziek, monumenten, galeries, acts en nog veel meer. Een dag vol culturele verrassingen waarin wij het thema ‘omkear’ centraal stellen.

Het weekend wordt geopend met een ‘Film oer it Wetter’. Na het grandioze succes van vorig jaar kon dit onderdeel dit jaar natuurlijk niet missen. Film kijken vanuit je boot of vanaf de kant, hoe leuk is dat? Dit speelt zich af in de Stedspollehaven te Workum.

Op zaterdag en zondag kan men kiezen uit de verschillende routes die zijn uitgezet. Bij zowel de step/fiets als de vaar/wandelroute ga je onder leiding van een gids langs verschillende verrassende culturele activiteiten. Op deze routes kom je door straten, langs en in gebouwen, bij performances, voorstellingen, historie en kunstuitingen. En dat op plekken waar men niet altijd komt… Dus laat je verrassen en ga met ons mee. De routes duren 1,5 tot 2 uur. Bezoekers volgen de route in kleine groepen. De groepen worden begeleid door een gids, deze weet veel van de kunst, de gebouwen en de optredens.

Daarnaast is er een dwaalroute op en rond de Merk; op eigen houtje de prachtige monumentale gebouwen bekijken, de ateliers van de kunstenaars bezoeken, luisteren naar een prachtig concert, het is allemaal mogelijk. En speciaal voor de kinderen is er het kinderplein met veel activiteiten om ze kennis te laten maken en te ervaren met alle facetten van cultuur.

Op zaterdag sluiten we de dag af met een spetterend optreden van Scaramouche, een band die bestraat uit door de wol geverfde muzikanten die garant staan voor een stevig potje ‘good rockin’- all time favourites.


Programma:

 • Vrijdag 9 september 2022 – Film oer it Wetter:
  Film kijken vanuit je eigen boot! Stedspollehaven, Stedspolle 1 te Workum
  Aanvang 20.30 uur

 • Zaterdag 10 en zondag 11 september – Vaarroute langs diverse culturele activiteiten:
  Vertrek vanaf de fontein gaan we richting het Noard, hier steppen we uit en gaan dan onder begeleiding van de gids langs de verschillende ‘omkear’ activiteiten.
  Vanaf 13.00 uur, ieder half uur (laatste praam vertrekt om 14.30 uur)

 • Zaterdag 10 en zondag 11 september – Fiets / steproute langs diverse culturele activiteiten:
  Vertrek vanaf de fontein gaan we via een tuin, een schoolplein, een groene loods naar Scheepswerf de Hoop. Onderweg zie je mensen echt omkearen, hoor je waarom de haven midden in een omkeartraject zit en de omkear van koe naar toerist? Hoe dat in elkaar steekt? Ga gewoon mee.
  Vanaf 13.00 uur, iedere 30 minuten (laatste tocht vertrekt om 14.30 uur)

 • Zaterdag 10 en zondag 11 september – Dwalen oer de Merk:
  Dwaalroute langs diverse culturele activiteiten, galeries en monumentale gebouwen.
  Deze route kan men naar eigen keuze invullen

 • Zaterdag 10 september – Muziek:
  Optreden van Scaramouche op het festivalterrein achter de Harmonie.
  Start om 16:00 uur.

 • Zondag 11 september – Muziek:
  Optreden van Mr Boombastic op het festivalterrein achter de Harmonie.
  Start om 16:00 uur.

 • Zondag 10 september – Ice-Act!
  Ice-Act, goochelen met ijsjes. Ooit ‘omgekearde’ ijsjes gezien? In Workum zie je het!
  Van 13:00 tot 15:00 uur.

 • Zaterdag 10 en zondag 11 september – Open Monumentendag:
  Alle prachtige monumenten in Workum zijn geopend. Kom genieten van een orgelconcert in de Sint Gertrudiskerk, of beklim de toren.
  Gedurende de gehele dag.

Zaterdag 10 en zondag 11 september
Op het terrein achter de Harmonie verrijst tijdens het Uitfestival een heus kinderplein, speciaal voor de kinderen van ca. 3-12 jaar.
De kinderen kunnen hier:

 • Om 13:00 uur leren drummen en muziek maken.
 • Schilderen met mozaïek.
 • Luisteren naar een prachtig verhaal uit het boek “wat me nu is overkomen” door Laura Gerritsen.
 • Timmeren.
 • Schminken.
 • (her)ken jij al deze vissen? Een leuk visspel.

Voor het complete programma, zie ook www.nutworkum.nl