Witmarsum/Pingjum

Op zaterdag 10 september 2022 zijn er in het kader van Open Monumentendag diverse activiteiten in Witmarsum en Pingjum. Het thema van Open Monumentendag is “Duurzaam duurt het langst”. Een heel toepasselijke titel in een tijd waarin we ons moeten bezinnen of onze huidige levenswijze nog wel houdbaar en duurzaam is.

Een hoofdrol spelen de kerken op deze dag. Deze eeuwenoude gebouwen hebben door de tijd heen steeds weer een andere functie gekregen. Ze doen nog steeds dienst voor de eredienst, maar ook voor allerlei andere activiteiten. Op Open Monumentendag zijn de Koepelkerk en de Doopsgezinde kerk in Witmarsum en de Victoriuskerk en It Skûltsjerkje in Pingjum de hele dag open (van 10.00 – 16.00 uur).

In alle 4 kerken is een expositie en er is een stempelkaart verkrijgbaar.
Bij een bezoek aan alle 4 kerken, de korenmolen De Onderneming en de streekmarkt krijgt u een stempel. Bij een volle stempelkaart ontvangt u een leuke verrassing. Er zijn in de kerken zowel wandel- als fietsroutes beschikbaar, maar u mag ook zelf uw route kiezen. Ga dan vooral ook even naar de streekmarkt.

Streekmarkt

Van 10.00 – 16.00 uur is er weer een streekmarkt bij de Doopsgezinde kerk in Witmarsum. Via een 20-tal kramen bieden lokale ondernemers of particulieren met een hobby hun streekproducten, biologische producten of andersoortige waar aan. Gedacht moet worden aan brood van de molen, groenten, fruit, zuivelproducten, bier, honing, kaas, zalven, biologische zeep, zaden, ijs, kaarten, een demonstratie met klankschalen en nog veel meer. Kom gezellig even langs voor een kopje koffie met eigen gemaakte taart en natuurlijk om te shoppen bij de kramen. In de Doopsgezinde kerk zijn foto’s en persoonlijke verhalen van o.a. dienstweigeraars.

Op het terrein van de streekmarkt staat een tent waarin kinderen en volwassenen kunnen schilderen over het thema: hoe ga ik om met de aarde. Het schilderen kan van 11.00 tot 15.30 uur. Alle materialen zijn aanwezig. De kramen en het schilderen worden gratis aangeboden dankzij een subsidie van de gemeente Súdwest-Fryslân.

De Junior Art Academy komt langs en ervaren docenten geven een doorlopende workshop voor kinderen tussen 13.00 en 16.00 uur. Tijdens de workshop mogen kinderen uitproberen of het mogelijk is een portret te schilderen met modder. Ook dit is gratis.

Boekpresentatie

Om 14.00 uur is de presentatie van het nieuwe boek ‘Van oergraan tot Mennobrood’. Tijdens de tentoonstelling Menno Simons Groen in 2018 kreeg akkerbouwer Menno de Vries contact met mennoniet Lorrin Dale Friesen in Amerika. Die verbouwde daar het oergraan Turkey red Wheat dat mennonieten eeuwenlang op hun vluchten hadden meegenomen. Menno de Vries zaaide het graan in het geboortedorp van Menno Simons. Christa Bruggenkamp maalde het tot meel en bakt er smakelijke broden van. In het boek staat het verhaal over vluchten, graan, brood, duurzaam omgaan met de aarde, en leven van én op de grond waar je woont.

Soep- en broodjesactie

Na afloop van de streekmarkt is er tussen 16.00 en 17.00 uur bij de Koepelkerk borsjtsj of rode bietensoep te koop met een broodje van mevrouw de Molenaar. Soep en broodje kosten samen € 2,50. De opbrengst is bestemd voor vluchtelingen uit Oekraïne. De soep en de broodjes kunt u in of bij de kerk nuttigen en om 17.00 uur kunt u in de kerk genieten van mooie muziek.

Goudenland festival-concert

Vanaf 17.00 uur is er namelijk een concert van de vermaarde Oekraïense accordeonspeler Oleg Lysenko, muziekvereniging Nij Libben en een zanggroep. Zij brengen een zeer divers programma en u kunt zelf ook nog meezingen. De entree voor het concert bedraagt € 5,00 p.p. Kinderen tot 16 jaar hebben gratis toegang. De opbrengst is, na aftrek van de onkosten, eveneens bestemd voor Oekraïne.


Het is de bedoeling dat de streekmarkt en het concert een jaarlijks terugkerend evenement worden. In samenwerking met de 5 dorpen (Arum, Kimswerd, Pingjum Witmarsum en Zurich), die samen het Gouden Land vormen. Het zou mooi zijn als dit uit zou kunnen groeien tot een jaarlijks festival met een keur aan activiteiten en muziek.


De activiteiten in Witmarsum en Pingjum zijn onderdeel van de UITMARKT van de gemeente Súdwest-Fryslân. De komende tijd zult u via diverse kanalen (kranten, sociale media en posters) veel meer horen over alle activiteiten in de gemeente Súdwest-Fryslân op 10 en 11 september 2022.

Stichting Gouden Land