Blauwhûs

Iedereen is van harte welkom bij het UIT Festival in Blauwhûs!

Georganiseerd in samenwerking met het Open Monumentendag. Op het programma staat: Tentoonstelling ‘150 jaar Kerkwijding’, documentaire en een rondleiding in de Monumentale Sint Vituskerk (1872 architect Pierre Cuypers). Daarnaast een gezellig kerkplein met terras.

Er wordt samenwerkt met de Bartholomeuskerk van Westhem en de, dit jaar 200 jaar oude, klokkentoren van Greonterp. Tussen Greonterp en Westhem liggen de Blauhúster Puollen en het natuurgebied De Ryp. Ontsloten door de fietstunnel by Syp Set. Hierdoor ontstaat er een route die gefietst of gewandeld kan worden, en o.a. onderdeel van het Odulphuspad is.

In de avond is er in het Blauwhuister Pastorietuin een openluchtviering en vrijwilligersfeest.
Kom tijdens het UIT Festival genieten in Blauwhûs van cultuur en natuur!

Programma:

UITFestival 10 september Blauhús

 • ’s Ochtends rond 10 uur officiële opening Monumentendag bij de Blauwhuister Sint Vituskerk.

  Feestelijk rondje om de kerk als officiële opening van de gemeentelijke Monumentendag in Súdwest-Fryslân. Met wethouder van erfgoed Petra van den Akker, pastoor Peter van der Weide en de schoolkinderen.
 • ‘s Middags 13.00 – 16.00 uur Open Monumentendag

  ’s Middags vanaf 13.00 uur Open Monumentendag,  afsluiting Tsjerkepaad, rondleiding door de Monumentale Sint Vituskerk, tentoonstelling ‘De Sint Vitus, al 150 jier fan en foar ús allegear’ en een documentaire. Op het kerkplein is een terras met koffie en thee, én de Yskokar van De Saks.
 • ‘s Middags vanaf 13.30 uur vaartocht met E-boten.

  Vaartocht met E-boten over de Marfeart bij Greonterp en de Blauhúster puollen, met quizvragen over de omgeving, de natuur, alles wat je om je heen ziet en hoort. Tijdens de tocht volksverhalen en muziek. Voor alle deelnemers na afloop een Ysko op het Kerkplein-terras in Blauwhuis.
 • ’s Avonds 19.00 uur afsluiting in de pastorietuin.

  Eerst ‘Strune troch Blauhús’ en aansluitend viering in de grote pastorietuins met muziek en zang.